Intet nyt fra vækstfronten

Virksomheder

Endnu engang lægger Dansk Industri hus til årets frieste konference, nemlig CEPOS' Vækstkonference. Og vi kan ligeså godt sige det med det samme: forplejningen er igen on point. De fysiske rammer hos DI er også stadig meget imponerende. Det er dog ikke det eneste, der er, som det plejer. Pointer, taler og policy forslag vækker minder fra tidligere år. 

Mørkeblå jakkesæt, blå kurver og blå histogrammer
Direktøren for CEPOS, Martin Ågerup, byder velkommen og filosoferer over dagens tema. Han og CEPOS mener, at Danmark er i vækstkrise. Dette illustrerer han på en hvid powerpoint-præsentation med blåt farvetema. Han bruger særlig meget tid på en graf, der viser, hvordan vi har haft en gennemsnitlig økonomisk årlig vækst på 2%. Altså lige indtil for ganske nylig, hvor kurven er blevet lidt flad at se på.

Den første eksterne taler er Finansminister Kristian Jensen. Han er naturligvis overhovedet ikke enig med Ågerup i, at det går dårligt med væksten. Han mener, at særligt Venstre har taget alle mulige nødvendige tiltag for, at det går den rigtige vej. Det viser han i øvrigt flot med en powerpoint-præsentation på hvid baggrund, men med blåt farvetema til grafer, figurer og histogrammer.

Og det opsummerer egentlig de fleste oplæg meget godt. De fleste står i deres mørkeblå jakkesæt, fremlægger nogle mørkeblå histogrammer, grafer og tal, der underbygger deres pointe, mens de alle forsikrer om, at det er de nyeste og bedste tal fra Danmarks Statistik. Kent Damsgaard, direktør for DI, har 100 gode ideer til mere vækst. Og er i øvrigt meget begejstret for, at CEPOS' vækstplaner ligner DI’s ret meget. CEPOS' interne cheføkonom Mads Lundby fremlægger policy forslag. Efter han har indset, at topskatten nok ikke bliver fjernet i en nær fremtid, har han kastet sin energi over at få skåret i SU’en og dimittendsatsen. Faktisk har han et helt reform-juletræ med gode ideer til vækstøgende initiativer.


Mads Lundbys reform-juletræ

Overvismand Michael Svarer kommer med et indlæg om vismændenes nye rapport. Den antyder, at særligt kvinder vil arbejde mere, hvis topskattegrænsen bliver flyttet. Der er naturligvis tale et estimat med store usikkerheder. Han nævner i øvrigt, at det er svært at måle, f.eks. hvis nu en økonom kan få et job i Horsens, om han/hun så vil være villig til det. Yderligere viser rapporten tegn på, at SU’en er blevet oversubsideret. Han fremhæver, at vi selvfølgelig ikke skal stoppe med at lave gode reformer, fordi den politiske villighed kun virker til at være der, når der er en lavkonjunktur. 

Kendinge fra polit-studiet
Til Vækstkonferencen kan man naturligvis også møde kendinge fra polit-studiet. Blandt andet Michael Teit, i flot gulblomstret sommerslips, der desværre ikke er kommet for at underholde om Koopmansøkonomien. I stedet argumenterer han for en obligatorisk pensionsopsparing (for som han sagde, obligatorisk, det lyder så meget bedre end tvungen!). Absolut godt og forståeligt oplæg, hvor vi bliver præsenteret for vores nuværende pensionssystem og de økonomiske gevinster ved en obligatorisk pensionsopsparing. Vi grinte meget af, at Teit svarer: “Det var en utroligt kynisk analyse du kom med der, og jeg er meget enig”, som en ægte økonom, til en af Ågerups spørgsmål. Vi kan dog ikke rigtig huske, hvad der blev spurgt om.

Adjunkt Mette Foged fortæller om effekten af indvandring på danskernes løn og beskæftigelse. Dagens eneste kvindelige og mest konkrete taler præsenterer en masse forskningsresultater, der bla. afkræfter gængse fordomme som “Indvandrerne kommer og tager vores jobs”. Vi kan alle ånde lettet op. Vi alle er så specialiserede, at der kun er rengøringsarbejde og andre manuelle jobs tilbage at “stjæle” - og de jobs er allerede besat af andre indvandrere. Post.doc. Jakob Egholt Søgaard fra CEBI  kommer med et oplæg om uligheden de sidste 100 år i Danmark, og hvad det betyder for vækst. Udover at underholde med skatteopgørelser fra før 2. verdenskrig, "hvor Verden nu engang var mere simpel", konkuderer han, at man nok ikke kunne drage så mange direkte konklusioner af ulighedens effekter på vækst. Et afbræk fra mange af de andre oplæg, der havde mere fokus på konkrete policy forslag.

Jonas Herby, der blogger her på Altandetlige.dk, og nu er specialkonsulent i CEPOS, præsenterer sin research omhandlende mængden af regler og love, og potentielle effekter af at fjerne regler. Der faktisk overrasker med sine estimerede effekter.

Intet nyt fra vækstfronten
Til slut vil vi lige nævne, at den politiske opposition også er til stede. Morten Østergaard skiller sig ud på to måder. For det første er han nok den eneste mandlige oplægsholder, der ikke er i mørkeblåt jakkesæt, for det andet har De Radikale fået en hel ny grafisk linje: store gule bogstaver på en meget magentafarvet baggrund. Han nævner naturligvis pensionsalder og udenlandsk arbejdskraft. Han har endda en video med, hvor han interviewer en fisker, der er træt af, at han har svært ved at ansætte flygtninge. Efter som de Radikale har oplevet en 2% points stigning af væglertilslutning siden valget, er de måske ikke så dumme at spørge om gode råd til vækstfremme?

CEPOS' vækstkonference har det med at køre i den samme mølle år efter år. Naturligvis er vækst på en måde et meget begrænset emne, hvor der er få policy skruer, man realpolitisk kan skrue på. Men når man holder en konference med mange store navne, der kun får 20 minutter hver, får man skrabet overfladen og man får ikke diskuteret særlig mange dybe pointer, eller får vendt særlig mange alternative vinkler. Det er super ærgerligt, for med mulighederne i de rammer og med de oplægsholdere, kunne man sagtens optimere produktet. F.eks. blev Brexit ikke nævnt med et ord, det må da betyde noget for væksten? Og med COP24 afholdt i samme periode, kunne det måske undre, at man ikke diskuterede klimaets effekt på økonomisk vækst.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk