Studiejob og fremdriftsreformen

Som vi tidligere har beskrevet på Altandetlige.dk får Fremdriftsreformen stor betydning for de fleste Politstuderendes studieforløb. Kravet på 30 ECTS-point pr. semester får nok mange studerende til at spekulere på, hvordan de skal få deres studieaktivitet til at hænge sammen med studiejobbet, som typisk er på 15-20 timer pr. uge. Altandetlige.dk har derfor spurgt Nykredit, Danske Bank og Dansk Industri, som er nogle af de partnere, der har mange politstuderende ansat, om hvordan de planlægger at tilrettelægge arbejdstid for studerende i fremtiden.

De studerende har fleksible arbejdsvilkår i forvejen
Fælles for alle tre virksomheder er, at deres studerende i gennemsnit arbejder 15 til 20 timer om ugen, og at der ikke planlægges en systematisk ændring af dette. Dansk Industri pointerer, at de i forvejen er fleksible i forhold til eksamenslæsning, og de er lydhøre over for deres studentermedarbejderes behov. De forventer derfor, at deres studentermedarbejdere vil gøre opmærksomme på sig selv, hvis deres behov ændres. Nykredit mener heller ikke, at de har et behov for at ændre deres studerendes ansættelsesvilkår. De studerendes eksamensfleksibilitet er en del af deres vilkår, og de studerendes ugentlige arbejdstimer er en ramme for det forventede antal, og ikke et bindende antal. Nykredit mener derfor ikke, at der er et behov for ændringer.

De samme toner lyder fra Danske Bank. De fortæller, at de i forvejen er opmærksomme på de studerendes fleksibilitet, og de forventer en øget vigtighed af denne. De lægger vægt på en fornuftig balance mellem studie og job og bemærker i øvrigt, at de i deres lønnede sommer-internships giver kandidatstuderende mulighed for skabe erfaring og kontakter uden at gå på kompromis med et fuldtidsstudium.

Fremtidens dimittender – mindre erfarne?
Det burde ikke være en kontroversiel antagelse at udbuddet af studenterarbejdskraft kommer til at falde efter Fremdriftsreformens tiltræden. I dag anses dimittenders erhvervserfaring som en vigtig komponent, og Altandetlige.dk spurgte derfor til, hvordan virksomhederne forholder sig til et tænkt fremtidigt scenarium, hvor de nyuddannede cand.polit.'er er yngre, men også har langt mindre relevant erhvervserfaring.

Hos Danske Bank holder man fast i, at det er en klart fordel for nyuddannede at de har erfaring fra relevant erhvervsarbejde eller frivilligt arbejde, og opfordrer derfor studerende til at opsøge det uden for studiet. De mener også, at det fortsat vil være muligt for de studerende at få erfaring uden for studiet efter Fremdriftsreformens indtræden.

Dansk Industri mener, at det er positivt med yngre dimittender og lægger vægt på, at det vil forbedre statsfinanserne, at studerende bliver tidligere færdige. Samtidigt henviser de til at studier har vist, at studiearbejde på op til 15 timer ikke forsinker de studerende. Derfor mener de ikke, at det, at de færdige kandidater har været kortere tid om at tage deres studier, udelukker, at de studerende har været i relevant arbejde eller praktisk under deres studieforløb.Desuden betoner de vigtigheden af relevant studiearbejde, da det forbedrer de studerendes fremtidige beskæftigelse.

Til slut bemærker Danske Industri dog, at
"Når det er sagt, skal det pointeres, at DI ikke støtter regeringens fremdriftsreform. Det er en administrativ, bureaukratisk og formynderisk model til at øge studiefremdriften. DI mener, at det vil være bedre, at hurtigere gennemførelse af studierne fremmes ved, at SU ”kun” ydes til normeret studietid, så de studerende selv har et incitament til at færdiggøre sig og selv tager ansvar for deres egen uddannelse. Det skal være muligt, at studerende tilrettelægger studiet med mere arbejde i nogle semestre og mindre i andre. Universiteterne skal ikke være ”barnepiger”, der sikrer, at de studerende ikke kan blive forsinkede.”

Hvis Danske Bank, Nykredit og Dansk Industris ansættelsespolitik afspejler den generelle indstilling blandt virksomheder, der ansætter studentermedhjælpere, skal man nok ikke forvente radikalt anderledes ansættelsesforhold, når Fremdriftsreformen indtræder. Om udbuddet af de politstuderendes arbejdskraft vil være den samme, er så til diskussion. 

Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet er også blevet kontaktet med henblik på bidrag til denne artikel. Finansministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelse, og Økonomi- og Indenrigsministeriet har meddelt, at de ikke har mulighed for at bidrage.

Hvordan tror du, at Fremdriftsreformen vil påvirker arbejdsmarkedet for studentermedhjælpere? Er det muligt at arbejde 15-20 timer om ugen ved siden af et fuldtidsstudium? Vil politstuderende bliver udkonkurreret af studerende fra studier med færre undervisningstimer? Deltag i debatten i kommentarsporet.

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk