Remouladegate

Når cyklen er punkteret, væksten udebliver, og køleskabet er tomt, kan det af og til være godt at tænke på, at stort set alt var værre i de gode gamle dage.

Vidste I fx, at man i gamle dage ikke kunne få remoulade på sin ristede hotdog, når man besøgte pølsevognen på vej hjem fra arbejde? Det vidste jeg heller ikke, men det blev jeg opmærksom på forleden, da jeg så nedenstående billede på Facebook.

Billedet viser meget godt, at selvom vi økonomer af og til ryster på hovedet over reguleringen i Danmark, så var det faktisk på nogle områder værre i de gode gamle dage.

For snart en del år siden påstod jeg, at det ikke kun er den teknologiske udvikling, der fører til økonomisk vækst, men også den reformering af samfundet, som (bl.a.) vi økonomer bidrager til. Og endda med så stor succes, at ingen i dag sætter spørgsmålstegn ved, om pølsemanden må sælge remoulade til kunderne. Præcis lige som ingen om 5-10 år sikkert vil sætte spørgsmål ved, om folk må køre med, hvem de vil, uden at skulle overholde en særlig taxilov, eller om studerende må udleje deres værelser i nogle uger.

Så selvom væksten har været helt væk de sidste 10 år, skal I ikke være fortvivlede, for der er masser afgode muligheder for, at vi cand.polit'er kan forbedre Danmark i fremtiden.Der eksisterer nemlig stadig masser af love og regler, der af historiske og tilfældige grunde begrænser væksten.

Et klassisk eksempel er den midlertidige lov om huslejeregulering fra 1939, som i dag afholder nogle af de mellem-produktive danskere fra at flytte til de produktive storbyer, fordi de kunstigt billige lejelejligheder er optaget af de mindre produktive - og de kunstigt dyre købelejligheder af de mere produktive - danskere.

Forleden foreslog Alternativet så, at iværksættere skulle kunne tilbyde medarbejderne en større andel af lønnen i aktier. Et reguleret område, jeg slet ikke anede eksisterede, og hvor der igen - af uvisse årsager - er lagt sten på vejen for de væksthungrende danskere.

Listen er sikkert umådelig lang, og vi økonomer har allerede øjnene rettet mod de væsentligste, uhensigtsmæssige reguleringer. Men personligt vil jeg have nogle gode historier, til de lange lyse sommernætter, der venter lige om hjørnet.

Så lad mig høre jeres bud på skøre områder, vi økonomer normalt overser. Hvad er den skøreste regulering, du har hørt om, som ligger (måske meget små) sten på vejen for fortsat vækst og velstand? Præcis lige som forbuddet mod salg af remoulade til pølser i 1964.

Bedste bud får frit valg mellem 1 flaske champagne eller 2 flasker rødvin.

Hilsen
Jonas


PS:Skat på nødder er ikke et ukendt område ;-)

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk