Poul Schou

En hædersmand fylder 70

I morgen fredag den 26. oktober fylder Niels Kærgård, økonomiprofessor ved Fødevareøkonomisk Institut og tidligere overvismand, 70 år. 

 

Kærgårds faglige interesser og engagement spænder vidt med et udgangspunkt i økonometri og og de lange sigtelinjer i økonomisk historie og teorihistorie. Selv har jeg først og fremmest oplevet ham i hans rolle i spidsen for vismandskollegiet da jeg i sin tid blev ansat i Det Økonomiske Råds Sekretariat. Med sine 6½ år som overvismand er han den person der har siddet længst på posten siden den allerførste af slagsen, Carl Iversen, tilbage i 1960'erne.

Alle der har mødt Kærgård, er formodentlig blevet slået af hans besindige og rolige gemyt, venlighed og jyske lune (Niels er en ægte vendelbo). I samme stil ledte han de møder hvor vismændene jævnligt diskuterer arbejdet med vismandsrapporterne med deres sekretariat. Ikke mindst er møderne blevet krydret med talrige anekdoter fra overvismandens righoldige lager. Således gjorde han ofte advarende sine kollegaer opmærksomme på Åse Olesens lov: Summen af siderne i en rapport og rapportens læsere er altid lig med 500 - der er altså en omkostning ved at gøre sine rapporter for tykke.

Også efter sin afgang som overvismand har Kærgård deltaget aktivt i samfundslivet uden for murene, bl.a. som medlem af Carlsbergs bestyrelse - og af Københavns Universitets. Og ikke mindst har han på bedste vis stræbt efter at efterleve idealet om at universitetsansatte også bør prøve at befrugte den almindelige offentlige debat ved at komme med input hvor de har noget at byde ind med. Tre eksempler er karakteristiske for hans saglige, fornuftsbetonede og i bedste forstand folkeoplysende stil: En nylig kronik i Jyllandsposten (sammen med Peder Andersen) som forsøger at belyse sammenhængen mellem arbejdsudbud og beskæftigelse lidt mere nuanceret end problemstillingen ellers ofte behandles. Et glimrende indlæg i Information der prøver at komme lidt videre end den ret primitive debat om økonomiske modeller man ofte ser, ved både at understrege nytten af modellerne OG vigtigheden af at være bevidst om deres forudsætninger og begrænsninger - og en typisk Kærgård-indledning der starter historien tilbage i 1870'erne for nu at kunne få det rette perspektiv på tingene! Og endelig et lidt ældre skriv i Politiken om "Jeg, en djøf'er".

Det der imidlertid har gjort størst indtryk på mig, er Kærgårds redelighed og faglige integritet. I hele sin tankegang har han altid gjort meget ud af understrege at det eneste vigtige for universitetsøkonomers og vismænds rådgivning må være at komme med deres bedste faglige bud på hvad videnskaben p.t. kan sige om de aktuelle problemer - uanset hvor meget på tværs af vigtige interessegrupper udsagnene kan komme, og hvor politisk ubelejlige de kan være. Derfor er han heller ikke veget tilbage for at komme med kontroversielle udsagn når han har været overbevist om det sagligt berettigede i dem. Og på trods af sin naturlige imødekommenhed har han afslappet stået fast på de relevante faglige argumenter også i et efterfølgende stormvejr. På den måde er hans uafhængighed og retlinethed også et naturligt eksempel til efterfølgelse for alle økonomer.

3 kommentarer


Morten Isaksen

Morten Isaksen @ d. 25. october 2012 #1

Det er tre virkelig gode artikler.


Per Svejstrup Hansen

Per Svejstrup Hansen @ d. 25. october 2012 #2

Sådan Poul! Det er et meget flot og ikke mindst rigtigt portræt af en af de markante økonomer i Danmark i de sidste 25 år. Jeg er kontornabo til Niels og nyder godt af alle hans anekdoter, eftertænksomhed og ikke mindst viden om makroøkonomi. Han er i sandhed ikke bare en vismand men en viis mand. En i allerbedste mening professor af den gamle type, hvor man ved noget om andet end sin egen snævre faglighed. Det er det, der gør ham så interessant at læse og blive klog af. Og derfor han begavet og indsigtsfuld kan skrive om f.eks. religion og økonomi og for nylig fået en international artikel i et meget prestigefuldt antropologisk tidsskrift. En viis hædersmand fylder 70 og fortjener at blive hyldet.


Jakob Saugbjerg Kristensen

Jakob Saugbjerg Kristensen @ d. 29. october 2012 #3

Jeg faldt tilfældigvis over en spændende udsendelse med Niels Kærgaard i Krause på Tværs på P1 her:
http://www.dr.dk/P1/Krause/Udsendelser/2011/05/17150111.htm


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Poul Schou

Poul Schou er ekstern lektor i økonomi ved Københavns Universitet. Forelæser i kandidatfaget Anvendte Generelle Ligevægtsmodeller 2004-11. Er desuden chefkonsulent i De Økonomiske Råds Sekretariat og fagansvarlig for samfundsøkonomi på Lex.dk. Blogindlæggene her har dog ingen forbindelse til De Økonomiske Råd og afspejler udelukkende hans egne personlige holdninger. Har tidligere bl.a. arbejdet i Danmarks Nationalbank og den makroøkonomiske modelgruppe DREAM.