Københavns bedste læsesale

Semestret lakker mod ende, og det betyder, at uanset om du har læst pensum undervejs eller ej, skal du snart til at terpe de gamle eksamenssæt! På CSS’ læsesal i bygning 4 kan der umuligt være plads til alle, og Cafelitten holder jo også eksamenslukket. Men fortvivl ej. Vi har besøgt læsesale i København, og bringer her en guide til redaktionens favoritter.

Det Samfundsvidenskabelige fakultetsbibliotek - København K
Denne læsesal er uden tvivl for earlybirds. I spidsperioderne kan du risikere, at allerede klokken 10:00 er alle pladserne på de fire læsesale optaget. Men når det er sagt, så er det værd at sætte alarmen og få sikret sig en plads. 

Med sin solide placering i hjertet af København er der inden for en rimelig gåafstand adgang til alt hvad hjertet begærer. Du finder PZ Nordic ca. 10 meter fra indgangen, Torvehallerne lige om hjørnet og også en Fakta, hvis kontoen er ved at nå sin nedre grænse.
Står det helt galt til med finanserne, så har læsesalen et lille køkken, som er udstyret med et køleskab, en mikroovn, en elkedel og et mindre udvalg af service.
Hvis det ikke var nok, er en anden god grund til at begrave sig i eksamenslæsningen på Gothersagde områderne uden for læsesalene. Her vil du finde Fatboy-sækkepuder, gyngestole, sofaer, konditionscykler der tilmed producerer strøm, hvis du vil booste din helt sikkert dårlige læse-samvittighed, og det bedste af det hele en massagestol som er så gemt væk, at den altid er ledig.
Læsesalen har åbent fra 8-22 mandag-fredag og fra 10-16 lørdag, søndag dog med undtagelse af perioderne op til eksamenerne, hvor der yderligere er åbent fra 10-20 lørdag og søndag.

Søndre Campus - København S
Søndre Campus hedder KUA. Det gør det ikke mindst, fordi det stadig er en samling af universitets humanistiske fag og altså ikke har skiftet reel karakter, siden teologi og jura flyttede ind. Hvad vigtigere er, at KUA ligner Amager. Ser man bort fra Amagers triste grå stemning, tomme og forladte bygninger og øens overvældende mængde af byggepladser, er det egentlig en meget behagelig ø. Således også med KUA: Hvis man fraregner den trøstesløse arkitektur og de uhyggeligt menneskeforladte biblioteker, der er blevet ryddet på grund af sparerunder, og også glemmer, at hele Karen Blixens plads er ét stort byggerod, er KUA meget hyggelig. Indeni er KUA nemlig overraskende pæn. Man kan finde stille og fjerntliggende afkroge i næsten alle KUAs væld af bygninger. Hvert institut har sit fagbibliotek, hvor man kan læse i fred blandt de mange bøger. Ligeledes er det altid muligt at finde plads eller rum til at arbejde i grupper. Man kan finde læsesale, der tillader (en lille) sludder, og andre læsesale hvor selv det mindste åndedrag udløser sure miner. Læsesalene har åbent fra 7:00-19:30 på hverdage og fra 8:00-17:00 om lørdagen, men hviledagen holdes hellig. I fakultetets kantiner koster en kaffekop som regel ti kroner. Er ens forbrug stort nok til at sådan en pris kan lede til personlig konkurs, er der håb at finde i institutternes studenterdrevne kaffebarer. Rygtet siger, at en kaffe kan fås til tre kroner et sted.

KUB Nord - København N
KUB Nord befinder sig på Nørrebro tæt ved Rigshospitalet. Med sine tre store læsesale og fællesarealer hvor du finder store runde borde og whiteboards, er denne afdeling af Det Kongelige Bibliotek et glimrende sted at begrave sig i læsningen, både med studiegruppen eller alene.

Det er som regel altid muligt at få en plads på en af læsesalene, men ønsker man plads som gruppe, så skal man ikke sove for længe.
Biblioteket er ikke synderligt charmerende, men stedet emmer af hårdt arbejde og dyb koncentration, hvilket kan virke meget motiverende, hvis nu pensum ikke skulle være det. Også her finder du (hele to!) massagestole, som i sig selv er et besøg værd.
Placeringen er en af stedets ulemper. Med en kaffe-automat der ofte strækker og uden andre købsmuligheder i nærheden, er det smartest at medbringe madpakke, hurtig-kaffe og kop med hjemmefra. Biblioteket har nemlig køkken, hvor du finder en vandhane med kogende vand, et køleskab og en mikroovn.
Læsesalen har åbent fra 8-21 fra mandag-torsdag, 8-18 fredag og 10-17 lørdag og søndag.

CBS - Frederiksberg
Er du veltilpas blandt corporate logoer, dueblå skjorter og i bygninger af glas og stål, så skal du sætte dig på CBS’ største bibliotek på Solbjerg Plads. Her er åbent fra 07:30-23:00 på hverdage og fra 07:30-22:00 på lørdage og søndage. Af de 418 pladser kan de fleste - på 1. og 2. salen - bookes af CBS-studerende, mens pladserne i stueetagen ikke kan bookes. Du skal dog stå tidligt op for at få en plads i stuen eller være en risk lover for at tage en af de øvrige pladser. De mange pladser betyder dog, at der er en smule støj fra de andre studerende, og det er klart læsesalen med den højeste hyppighed af hurtige konsulent-sko, der larmer!

Alternativt har CBS også en række andre biblioteker, der er markant mindre - Graduate House, Dalgas Have og Porcelænshaven. Stemningen er langt fra den samme som på Solbjerg Plads - der er både færre blå skjorter, færre mennesker og markant mindre støj. Tilknyttet alle læsesalene er der mindst én kantine. Kaffe er smådyr og rimelig dårlig, men til gengæld er kantinerne ekstremt velassorteret når det kommer til både hele måltider og snacks. Især deres scones kan anbefales.

Den Sorte Diamant - København K
Med den gamle læsesal, Læsesal Nord, fra 1600-tallet er der en helt særlig stemning på Den Sorte Diamant. Den kæmpe sal med højt til loftet og de gamle mørke møbler giver dig nærmest en følelse af, at den viden der gennem tiden er blevet terpet her må smitte af. Også det virker lidt mere ulovligt af sidde på Facebook i et lokale fra længe før internettets tid. Den gamle arkitektur har dog den ulempe at være særdeles dårligt isoleret. Det betyder, at du på denne tid af året skal væbne dig med halstørklæde og tæppe for at sikre dig, at det ikke bliver sygdom der skaffer dig en re-eksamen til februar. 

Med Læsesal Nords helt unikke særpræg og en sandsynlighed for plads lig én er Diamanten klart et besøg værd. Det bør til gengæld nævnes, at biblioteket er placeret i et område, hvor den eneste mulighed for at købe en kop kaffe er i Den Sorte Diamants egen kantine, hvor man giver svimlende 30 kr. for en kop filterkaffe. Denne information skulle således være nok til at vide, at man skal have pakket madpakken hjemmefra, med mindre man tilhører den øverste decil. Der går dog rygter om, at der findes en medarbejderkantine, hvor man kan tilsnige sig en kop kaffe til omkring 10 kr., men dette er endnu ikke bekræftet.Læsesalen har åbent mandag-fredag fra 8-20 og lørdag fra 10-18. Søndag er hviledag.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk