Praktikguide for dummies

Med lempelserne i fremdriftsreformen er der nu kun et krav om at bestå 45 point per semester. Derfor er det igen muligt for stud.politter at komme i praktik, og der er heldigvis masser af muligheder. Du kan skifte  CSS ud med en international storby, tropisk klima, et job i diplomatverdenen eller blot 6 måneders intensiv praktisk erfaring ved dit fremtidige drømmejob.

Det kan være en uoverskuelig proces at kæmpe sig igennem forberedelse, papirarbejde og bureaukrati for at komme afsted. Derfor har Altandetlige.dk lavet en simpel guide, der viser hvordan du kommer afsted på 5 trin. Det er ret enkelt.

  1. Vælg hvor du vil hen

Der er rigtig mange arbejdspladser, som rigtig gerne vil have praktikanter. Virksomheder, ministerier, NGO’er, interesseorganisationer - you name it. Derfor er det vigtigt, at gøre det klart, hvad man gerne vil. Når man søger studiejob, vælges efter fagområde, og arbejdsopgaver. Når man søger udveksling, vælger man efter kultur, sprog og muligheden for kunne tjekke nattelivet ud uden at skulle tømme børneopsparingen.

Når man søger praktik vælger man efter begge dele - både fagområde og geografisk placering. Både arbejdsopgaver og om man skal lære spansk. Man vælger efter den gode arbejdsplads og en spændende kultur. . Derfor er det vigtigt med indledende overvejelser:  Bliver du i Danmark, i Europa eller skal du helst meget langt væk? Virksomhed, interesseorganisation eller et arbejde i staten?

Her på Altandetlige.dk har vi fået postkort og artikler som kan hjælpe med at besvare de spørgsmål.

Ambassader og konsulater
Den danske udenrigstjeneste inkluderer ambassader og konsulater i hele verden. På ambassaderne er der ofte flere afdelinger, herunder f.eks. politisk afdeling, eksportrådet og vækstrådgiverne. Konsulaterne følger op på ambassadernes arbejde, men fordi konsulaterne er mindre, kan det give et godt indblik i de forskellige aspekter af den diplomatiske verden. Du skal altså både overveje, hvor i verden du gerne vil tilbringe et halvt år, men også hvilke område, du gerne vil arbejde med.

På både ambassader og konsulater er de vant til at have nye praktikanter hvert halve år, så det meste er sat i system. De tidligere praktikanter kan ofte hjælpe med bolig, overdragelse af arbejdsopgaver og tips til din nye hjemby.

Du kan læse om andre stud.polit’ers erfaringer med praktik i den danske udenrigstjeneste herunder:
Den danske ambassade i Israel
Den danske ambassade i Sydafrika
Den danske ambassade i Jakata, Indonesien
Den danske ambassade i Beijing
FN Missionen i Genève
OECD-delegation i Paris

Mange af ambassaderne ligger deres praktik-opslag op i vores jobbank på Altandetlige.dk. Men generelt ligger praktikstillingerne også på repræsentationerns egne hjemmesider. Du kan derfor med fordel gå på opdagelse i de forskellige lande på deres egen side “Find os i verden”.  

Organisationer
Vil man ud med en organisation, skal der formentlig researches en del i forvejen. Udover arbejdsopgaver og landet, skal man kende både organisationen og de aktuelle projekter. Det kan være en god idé at få kontakt til tidligere eller nuværende praktikanter. Der kan være rigtig meget forskel fra organisation til organisation og projekt til projekt, hvor mange danskere der er, hvor stort et “expat community” der er i byen eller om du får lokale venner.

Udover at holde øje med Altandetlige.dk’s jobbank, handler det ved organisationer om at lede lidt bredere. Herunder jobdatabaser for sociologer, antropologer og NGO'ers facebooksider. Mange praktikophold bliver slået op til sociologistuderende, selvom de egentlig egner sig lige så godt til politter.

Fordi projekterne varierer er det også vigtigt at vide, hvad du gerne selv vil have ud af dit ophold. Under en jobsamtale kan du sagtens stille spørgsmål - samtalen er også til for, at du får det rigtige sted.

Praktik hos organisationer, er ikke helt så udbredt blandt stud.polit’er. Men selvfølgelig har vi en artikel som kan hjælpe dig på vej:
Marie Grif - praktik hos InnoAid, Kolkata

Virksomheder
Rigtig mange virksomheder er meget glade for at have praktikanter - både i Danmark og i udlandet.Ved at være hos en virksomhed fuld tid er man en del af projekterne fra de fødes til de afsluttes, og får derfor indblik i hele processen. Desuden kan et praktikophold give dig et indblik i, hvordan hverdagen er for en færdiguddannet polit. Nogle virksomheder er meget vant til at ansætte praktikanter, mens andre virksomheder ikke på samme måde har et “etableret” forløb man kommer igennem. Derfor er det vigtigt at huske på, at man er I praktik for at lære noget. Det er okay at stille krav til sine arbejdsopgaver undervejs, så man får noget fagligt ud af sit ophold.

Du kan læse mere om at være i praktik hos Dansk Industri eller hos Damvad Analytics i artiklerne herunder:
Stud.polit i Damvad Analytics
Stud.polit hos DI i Bruxelles

2. Send ansøgninger og få den rigtige praktikstilling

Søg i god tid! Langt de fleste praktikantstillinger løber over et halvt år, og de fleste stillinger bliver slået op i januar/februar og august/september et halvt år forinden. Der er derfor vigtigt at være ude i god tid.

Søg flere stillinger! Det kan ofte være svært at gennemskue hvad praktikopholdet og arbejdet består ud fra stillingsopslaget. Derfor er det altid en god idé at ansøge forskellige praktikpladser, og forberede flere spørgsmål som er vigtige for dig

Da et praktikophold er en del af ens uddannelse, er der ofte et krav om et fagligt indhold af opholdet. Derfor får man på de fleste praktikpladser en vejleder - den nærmeste chef. Kvaliteten af opholdet påvirkes meget af ens vejleder. Det kan være meget svingende, hvor inddragende og udfordrende opgaver vejlederen giver. Til en eventuel jobsamtale kan du derfor gå lidt på klingen og spørge ind til, hvilke opgaver og ansvar du får. En god vejleder er guld værd.

Husk også at gøre det klart til jobsamtalen, at praktikopholdet ikke direkte vil være en del af din uddannelse, og du ikke skal skrive praktikopgave. Hvis du skal tage fag ved siden af studiet, kan tiden som skulle være brugt på praktikopgaven eventuelt bruges på studiet i stedet.

3. Få det til at passe med studiet

Økonomisk Institut giver ikke merit for praktikophold, så det kan være en mindre puslespil at få det til at passe ind på studiet.

Med den nye fremdriftsreform (november 2015) tilsiger aktivitetskravet, at den studerende skal bestå 45 ECTS på et studieår. Hvis man ønsker praktik i ét semester, kan man evt. læse 30/37,5 ECTS i det andet semester og derefter læse 15/7,5 ECTS på sommerskole. På den måde kan man både komme i praktik og leve op til aktivitetskravet om 45 ECTS på et studieår.

Tidligere praktikanter har også fulgt fag med enten en tag-hjem-eksamen eller gået til re-eksamen efter praktikken er afsluttet. Herudover er der nogle, som vælger at tage helt fri ved at søge orlov. Hvis dette er tilfældet får man jo ikke SU, og det er derfor relevant at tjekke op på hvad praktikstedet giver af løn eller kompensation.

I praktikkontrakten fra Udenrigsministeriet står der, at der skal gives fri til at skrive en meritgivende opgave om praktikopholdet. Også i NGO’erne vil de formentlig være vant til, at der skal skrives en praktikrapport eller opgave.

Da det jo ikke er aktuelt for stud.politter, kan det eventuelt byttes til at få fri til eksamen.

Rigtig mange praktikophold er på 6 måneder, hvilket gør det svært at forene med studiet. Der er dog også kortere ophold, hvilket kan gøre det nemmere hvis man tager fag på samme tid. Her kan det bl.a. være en god idé at søge hos mindre organisationer eller virksomheder.

4. Få styr på økonomien

De fleste praktikophold er ulønnede. Mange steder giver dog et mindre månedligt tilskud (3000-5000 kr.) til at afholde udgifter. Afhængigt af din fagtilmelding (se punkt 3), kan du også tage din SU med.

Derudover kan du søge legater. Mange legater kræver at man får merit for praktikopholdet, men enkelte legater (bl.a. KU’s fælleslegat, Oticon, Knud Højgaards Fond, Dansk Tennisfond) ikke har specifikke krav til merit.

5. Tag afsted!

Skal du søge visum, sikkerhedsgodkendes eller andre praktiske ting, skal dit praktiksted nok hjælpe. Så nu skal du bare booke flybilletten og tage afsted.


Virksomheder

Faktaboks

“Når man tager på praktikophold får man mulighed for at være på dybt vand både kultur- og arbejdsmæssigt. Det er en kæmpe stor oplevelse at skulle lære at navigere på en ny arbejdsplads, samtidig med at man skal skabe sig en omgangskreds og finde ud af hvordan kulturen fungerer.” Marie Grif, Praktik i Kolkata

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk